Οδηγίες για την προετοιμασία μιας επιτυχημένης συνέντευξης

Πριν από τη συνέντευξη:

  • Μελέτησε με προσοχή όλα τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα για την εταιρεία. Διάβασε τις πληροφορίες που μπορεί να βρεις στην ιστοσελίδα της ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δώσε σημασία στο ύφος που επιλέγει η εταιρεία για την παρουσία της.
  • Προετοίμασε απαντήσεις για συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης όπως:

-Ποια είναι τα θετικά σου χαρακτηριστικά;
-Ποια είναι τα αρνητικά σου χαρακτηριστικά;
-Πώς έμαθες για αυτή τη θέση;
-Γιατί θέλεις αυτή τη θέση;
-Πώς αντιμετωπίζεις τη συνεργασία με άλλους;
-Θα ήθελες να μου πεις λίγα πράγματα για εσένα;

 

  • Οι απαντήσεις σου πρέπει να είναι ειλικρινείς. Σε μια συνέντευξη φαίνεται εύκολα όταν προσπαθείς να δείξεις κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι και οι υπεύθυνοι της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού θα το καταλάβουν.

Εάν υπάρχει κάποιος άνθρωπος στο περιβάλλον σου, με εμπειρία στον κλάδο δραστηριοποίησης της εταιρείας, μπορείς να ζητήσεις τη γνώμη του για τις απαντήσεις που έχεις σχεδιάσει.

  • Προετοίμασε από την προηγούμενη ημέρα τα ρούχα που θα φορέσεις ώστε να συνάδουν με το ύφος της εταιρείας και με τη θέση για την οποία θα δώσεις συνέντευξη. Παρατήρησε τις εικόνες της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι βέβαιο ότι θα πάρεις μια ιδέα για την απαιτούμενη ενδυμασία στο πλαίσιο της δουλειάς. Προτίμησε ουδέτερα χρώματα κι άνετα υφάσματα, που δε θα σε δυσκολέψουν σε μια στιγμή που χρειάζεται να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.
  • Προγραμμάτισε από την προηγούμενη ημέρα τη διαδρομή σου προς το σημείο της συνέντευξης ώστε να προβλέψεις τυχόν εμπόδια (κίνηση, έργα, απεργίες, πάρκινγκ) που θα σε καθυστερήσουν. Η συνέπειαστα ραντεβού είναι πολύ σημαντική ένδειξη για κάθε εργοδότη.
  • Ενημέρωσε τις συστάσεις σου. Μπορεί να χρειαστεί να ανανεώσεις κάποιες επαφές ή στοιχεία από παλαιότερη εργασία σου, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να επικοινωνήσεις εκ νέου με κάποιες επαφές συστάσεων και να ενημερώσεις ότι ενδέχεται να τους καλέσει άτομο από την εταιρεία για την οποία θα δώσεις συνέντευξη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:

Η στάση του σώματος παίζει καθοριστικό ρόλο, είναι η πρώτη εικόνα που δίνουμε στον εκπρόσωπο της εταιρείας από τον οποίον θα διενεργηθεί η συνέντευξη. Σημαντική για την πρώτη εντύπωση είναι και η χειραψία μας.  Διατήρησε ψύχραιμο παρουσιαστικό και ήρεμη στάση σώματος. Η χειραψία σου να δείχνει σιγουριά κι αυτοπεποίθηση. Φρόντισε να κοιτάς στα μάτια τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλείς και, εάν υπάρχει πάνω από ένας άνθρωπος στο πάνελ της συνέντευξης, ν’ απευθύνεις τον λόγο σε όλους όσοι είναι παρόντες.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις συνέντευξης του υποψήφιου εργοδότη σου πρέπει να είναι σχετικά σύντομες και περιεκτικές και να εστιάζουν στα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη δουλειά. Όταν πλατιάζουμε, χάνεται το ενδιαφέρον του συνομιλητή μας ή θεωρεί ότι δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως την ερώτηση.

Απόφυγε να μιλήσεις αρνητικά για οποιονδήποτε παλαιότερο εργοδότη σου. Οι λεπτομέρειες λύσης μιας προηγούμενης κακής συνεργασίας δεν αφορούν τον υποψήφιο εργοδότη σου, αντιθέτως δεν δημιουργούν καλή εντύπωση.

Προσπάθησε μέσα από τις απαντήσεις σου να δείξεις ότι έχεις επενδύσει χρόνο να μάθεις πράγματα για τη συγκεκριμένη εταιρεία, κάνοντας έξυπνες παρατηρήσεις και έχοντας προετοιμάσει ερωτήσεις.

Μετά τη συνέντευξη:

Είναι σημαντικό να μην γίνουμε ενοχλητικοί. Προσπάθησε να μην επικοινωνήσεις ξανά πριν περάσει μία τουλάχιστον εβδομάδα από την ημερομηνία συνέντευξης για δουλειά, γιατί χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσέλκυσης κι επιλογής προσωπικού. Προσάρμοσε το χρονικό περιθώριο μόνο εάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία απάντησης.

Επομένως, να θυμάσαι, τα βασικά συστατικά για μια επιτυχημένη συνέντευξη είναι:

  • Η άριστη προετοιμασία σε σχέση με την εταιρεία, τις δραστηριότητές της, την έγκαιρη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της, τις πιθανές ερωτήσεις της συνέντευξης
  • Η καλή πρώτη εντύπωση με σωστή ενδυμασία, σεβασμό, ευχάριστη συμπεριφορά και καλή γλώσσα του σώματος
  • Η απόδειξη της καταλληλότητας να αναλάβεις τη συγκεκριμένη θέση, με αναφορές σε δεξιότητες, προϋπηρεσία στο ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο και ένα καλά καταρτισμένο βιογραφικό
  • Ο επαγγελματισμός (ευχαριστήριο μήνυμα, υπομονή στο πλαίσιο του χρονικού περιθωρίου της απόφασης της εταιρείας)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!