Οδηγίες για την κατάρτιση ενός σωστού βιογραφικού
Α. Η συνοδευτική επιστολή: Δεν πρέπει να στέλνουμε ποτέ ένα βιογραφικό σημείωμα χωρίς τη συνοδευτική του επιστολή. Δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να συντάξουμε μια επιστολή και επομένως, θα έχουμε πρόβλημα γραπτής επικοινωνίας σε περίπτωση πρόσληψής μας.
Στην συνοδευτική επιστολή σας πρέπει να περιλαμβάνεται:
(i) συνοπτική παρουσίαση του εαυτού σας, καθώς και του τι έχετε σπουδάσει (να ταιριάζουν με τη θέση στην οποία στοχεύετε).
(ii) η αναφορά στην εργασιακή σας εμπειρία με κύρια καθήκοντα και αποτελέσματα (λόγοι για τους οποίους πιστεύετε ότι ταιριάζετε σε αυτή τη θέση).
(iii) ο επίλογος με τον χαιρετισμό και το αίτημα για συνέντευξη.
Β. Το βιογραφικό μας και η σειρά με την οποία καταγράφουμε τις πληροφορίες μας:
Η πρώτη παράγραφος του βιογραφικού μας πρέπει να περιέχει τα προσωπικά μας στοιχεία: ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, διεύθυνση, τηλέφωνα (fax), email.
Σε σχέση με την δεύτερη παράγραφο, πρέπει καταρχάς να απαντήσουμε το ερώτημα: «τι παραθέτουμε πρώτα, τις σπουδές ή την προϋπηρεσία;». Η απάντηση είναι: μόνο αν δεν έχουμε εργασιακή εμπειρία, ξεκινούμε από τις σπουδές μας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αναφέρουμε πρώτα την επαγγελματική μας εμπειρία και στη συνέχεια τις σπουδές μας.
Στις επόμενες παραγράφους παραθέτουμε (με τη σειρά):
• την γνώση ξένων γλωσσών
• τον χειρισμό προγραμμάτων Η/Υ (και πιθανή πιστοποίηση)
• σεμινάρια στα οποία έχουμε συμμετάσχει
• ικανότητες και χαρακτηριστικά προσωπικότητας που δείχνουν καταλληλότητα για την προσφερόμενη εργασία
• hobbies και ενδιαφέροντα
• και κλείνουμε με συστάσεις
1. Στοιχεία Επικοινωνίας:
Αναφέρετε ως mail επικοινωνίας πάντοτε και μόνο το προσωπικό σας e-mail. Το mail σας πρέπει να δείχνει επαγγελματικό. Μail όπως Glykoulini17@hotmail.com, thrylethriskeia17@yahoo.gr , paoforever13@gmail.com είναι ανεπίτρεπτα!
Στο mail πρέπει να φαίνεται το ονοματεπώνυμο σας και τίποτα περισσότερο.
Στα στοιχεία σας πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο (2) τρόποι επικονωνίας (π.χ. mail, κινητό και σταθερό ή mail και κινητό).
Θεωρείται πλέον σημαντικό plus η προσθήκη του LinkedIn σας και μια σοβαρή επαγγελματική φωτογραφία όταν αυτή σας δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
2. Προϋπηρεσία:
Ξεκινάτε πάντοτε από την πιο πρόσφατη εργασία σας. Δεν αρκεί απλώς να αναφέρετε την επωνυμία της εταιρίας, είναι πιθανό να μην είναι γνωστή σε κάποιον άλλο εκτός από εσάς. Γράψτε δίπλα της το αντικείμενο δραστηριότητάς της.
Προσπαθήστε να μη φαίνονται μεγάλα κενά μεταξύ των διαφόρων απασχολήσεών σας.
Αν η αγγελία στην οποία απαντάτε είναι γραμμένη στα ελληνικά, το βιογραφικό καλό είναι να σταλεί στα ελληνικά και αντίστοιχα, αν είναι γραμμένη στα αγγλικά. Όταν όμως δεν απαντάτε σε αγγελία, αλλά ξεκινάτε εσείς την επαφή, μπορείτε να επιλέξετε όποια γλώσσα θέλετε. Ειδικά για τις πολυεθνικές, η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά.
Διαφοροποίηση: πάντοτε να αλλάζετε τα γραφόμενά σας, ιδίως στη συνοδευτική επιστολή, και να τα προσαρμόζετε στην αγγελία που απαντάτε. Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο κείμενο για όλες τις περιπτώσεις.
3. Σπουδές:
Η αναφορά στις σπουδές μας ξεκινά από το πιο πρόσφατο πρόγραμμα / πτυχίο και καταλήγει στο παλαιότερο, σημειώνοντας την ημερομηνία (από – έως), όπως ακριβώς στην εργασιακή εμπειρία.
Μεγάλη σημασία αποδίδουν οι εργοδότες στη συνεχή κατάρτιση – επιμόρφωση, όπου αναφέρουμε και πάλι, με χρονολογική σειρά από το πιο πρόσφατο στο παλαιότερο, τα σεμινάρια που έχουμε παρακολουθήσει και τις πιστοποιήσεις που λάβαμε.
4. Ενδιαφέροντα:
Ενδιαφέροντα και hobbies αναφέρουμε συνήθως όταν είμαστε σε πρώιμο στάδιο της επαγγελματικής μας ζωής και δεν καταλαμβάνουν οι σπουδές και η προϋπηρεσία μας μεγάλο μέρος του βιογραφικού. Στα ενδιαφέροντα περιλαμβάνουμε εκείνα στα οποία αφιερώνουμε χρόνο, χρήματα και μας προσφέρουν κάτι. Για παράδειγμα, η μουσική αποτελεί “ενδιαφέρον” που πρέπει να αναφερθεί αν παίζουμε κάποιο μουσικό όργανο, αν συλλέγουμε βινύλια, αν παίζουμε μουσική σε κάποια σκηνή, όχι αν ακούμε μουσική στο αυτοκίνητο, στο δρόμο για τη δουλειά.
Στείλε μας το βιογραφικό σου εδώ kariera@sbie.edu.gr και εμείς θα το διαμορφώσουμε κατάλληλα.
6 Tips για μια επαγγελματική φωτογραφία βιογραφικού:
Σε μία φωτογραφία βιογραφικού πρέπει να προσέχουμε, εκτός από την δική μας όψη, τι βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο. Πρέπει να φροντίσουμε να μην υπάρχουν άλλα αντικείμενα ή πρόσωπα στην φωτογραφία.
Ο φυσικός φωτισμός είναι καλύτερος από την χρήση φλας ή φίλτρων.
Αποφεύγουμε τα selfie arms για την λήψη της φωτογραφίας.
Καλό είναι η κάμερα του κινητού να βρίσκεται σε τέτοιο ύψος που ο χρήστης να κοιτάζει ελαφρώς προς τα επάνω. Αν ο χρήστης κοιτάζει προς τα κάτω, δείχνουμε “πεσιμιστική” διάθεση.
Στις workselfie φαίνονται μόνο το κεφάλι και οι ώμοι μας, οπότε καλό είναι να φοράμε μία μπλούζα που δεν αφήνει εκτεθειμένους τους ώμους.
Αφήνουμε αρκετό περιθώριο ώστε να κάνουμε crop αργότερα. Η φωτογραφία πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα του ενός τρίτου: η απόσταση των ματιών από την κορυφή της φωτογραφίας να είναι στο 1/3 από την απόσταση των ματιών έως την βάση.